IFSS:n kilpailusäännöt

Versiohistoria:
- Käännösversio valmistunut 28.11.2009

- Päivityshistoria: 

6.1.2011 ja 26.1.2011: päivitetyt kohdat sinisellä

27.11.2011: päivitetyt kohdat punaisella

Havaituista virheistä ilmoitukset mielellään sähköpostitse hallitukselle.

Luku yksi
: Yleiset säännöt
I. Osallistumissäännöt
II. Lähtö- ja maaliintulosäännöt
III. Reittisäännöt
IV. Käytös
V. Sääntörikkomukset

Luku kaksi: Valjakkoajon sprintti- ja pitkien matkojen erityissäännöt
I. Osallistumissäännöt
II. Lähtö- ja maaliintulosäännöt

Luku kolme: Valjakkohiihdon ja viestien erityissäännöt
I. Osallistumissäännöt
II. Koirahiihto
III. Pulkka
IV. Yhdistetty
V. Valjakkohiihdon viesti
VI. Valjakkohiihdon yleiset lähtösäännöt
VII. Valjakkohiihdon yleiset reittisäännöt
VIII. Yleinen valjakkohiihdon maalialue

Luku neljä:
I. Osallistumissäännöt
II. Koirajuoksu
III. Koirapyöräily
IV. Yhden ja kahden koiran kärryluokat
V. Neljän, kuuden ja kahdeksan koiran kärryluokat
VI. Viesti
VII. Matkat
VIII. Lämpötila
IX. Koirien iät

IFSS Toimeenpanosäännöt (Race procedure)

Alkuperäiset säännöt IFSS-netistä:

Huomioitavaa: Mikäli yleisten ja erityissääntöjen välillä on eroja, noudatetaan erityissääntöjä



LUKU YKSI (Yleiset säännöt)
(Koskevat kaikkia luokkia)

I. OSALLISTUMISSÄÄNNÖT
1. Kilpailuoikeus
1.1. Ilmoittautuminen
1.1.1. Kilpailuun ilmoittautuminen tulee tehdä ennen kilpailun alkamista järjestäjän asettamaan määräaikaan mennessä.
1.1.2. Järjestäjä saa hylätä minkä tahansa ilmoittautumisen oikeutetusta syystä.
1.1.3. Kilpailijoilla on pakollinen vastuuvakuutus, joka kattaa valjakkourheilun riskit ja seuraukset.
1.1.4. Alaikäisen kilpailijan ilmoittautumisen pitää olla vanhemman tai huoltajan allekirjoittama. Allekirjoituksellaan he osoittavat olevansa sitä mieltä, että alaikäinen kilpailija pystyy osallistumaan kilpailuun ja pystyy turvallisesti suorittamaan järjestäjien kyseiselle luokalle osoittaman radan. Lisäksi he allekirjoituksellaan vapauttavat järjestäjän kaikista korvausvaatimuksista, vastuuvelvollisuudesta, muista kuluista tai syytöksistä viitaten siihen, että kilpailijan ei katsota olevan täysi-ikäinen.
1.2. Korvausvaatimukset
1.2.1. Kilpailija vapauttaa kilpailun järjestäjät, tuomarit, toimitsijat, sponsorit ja muut avustajat korvausvaatimuksista ja vastuuvelvollisuudesta asioissa, jotka johtuvat kilpailijan, hänen koiriensa, edustajiensa tai muiden avustajiensa todennäköisistä tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Kilpailija vapauttaa kilpailun järjestäjät, tuomarit, toimitsijat, sponsorit ja heidän edustajansa sekä muut avustajat korvausvaatimuksista ja vastuuvelvollisuudesta kilpailijan, hänen koiriensa tai omaisuuden vahingoittumistapauksissa mukaan lukien mutta ei rajoitettuna pudotettuihin tai karanneisiin koiriin sekä kadonneeseen ruokaan tai tarvikkeisiin.
1.2.2. Lisäksi, järjestäjällä on täysi ja rajoittamaton oikeus kuviin sekä kaikkeen tiedonkeruuseen kilpailusta kilpailijat mukaan lukien, sekä oikeus käyttää edellä mainittuja kuvia ja tietoa mainostamiseen, PR-asioihin tai muuhun kilpailun julkisuuteen liittyvään.

2. Kilpailijat
2.1. Ajajan, joka ajaa ensimmäisen päivän lähdön, pitää ajaa samaa valjakkoa koko kilpailun ajan.
2.2. Ajajamuutoksen saa tehdä vain kerran ja ainoastaan ilmoitetun kilpailijan sairauden tai loukkaantumisen seurauksena ja muutoksella pitää olla kilpailun ylituomarin hyväksyntä. Korvaavan ajajan täytyy ajaa valjakkoa koko kilpailu.
2.3. Kilpailijoiden ikä:
2.3.1. Valjakkoajon sprinttiluokissa (sisältäen sprintin etappikilpailut) ja sulanmaanlajien luokissa ovat voimassa seuraavat vähimmäis- ja enimmäisiät:
2.3.1.1. Yleinen sarja: yli 16 vuotta 
2.3.1.2. Nuorten luokka: 14-16-vuotiaat (16-vuotias saa halutessaan kilpailla yleisessä sarjassa. Päätös koskee kaikkia valjakkoajon luokkia.)
2.3.1.3. Veteraanisarjat: (vain koirajuoksussa ja koirapyöräilyssä) yli 40-vuotiaat. Koirajuoksun ja koirapyöräilyssä veteraanisarjan osallistujat saavat kilpailla vastaavassa yleisessä sarjassa.
2.3.2. Valjakkohiihdon sprinttikilpailuissa kilpailijan tulee olla iältään vähintään:
2.3.2.1. Aikuisten sarjat: yli 19 vuotta 
2.3.2.2. Nuorten luokat: 17-20 -vuotiaat (19- tai 20-vuotias saa halutessaan kilpailla aikuisten sarjassa. Päätös koskee kaikkia valjakkohiihdon luokkia)
2.3.3. Pitkän matkan kilpailuissa (sisältäen pitkät etappikilpailut) kaikkien kilpailijoiden alaikäraja on 18 vuotta.
2.3.4. Kansallisella tasolla lajiliitot tai seurat voivat järjestää eri luokissa kilpailuja, joissa ikärajoja voidaan muuttaa.
2.4. Ajaja, joka hylätään missä tahansa kilpailun vaiheessa ei saa enää jatkaa jäljellä olevaa kilpailua
2.5. Ajajan olisi hyvä osallistua ajajien kokoukseen, joka pidetään ennen valjakkoajon sprinttikilpailun ja valjakkohiihdon lähtöä. Ylituomari voi luopua tästä pakosta, jos ajaja myöhästyy ennalta arvaamattomista syistä. Joka tapauksessa, ajajan on näissä tapauksissa pyydettävä kilpailun toimitsijoilta rataselostus ennen kilpailun alkua.
2.6. Ajajan on osallistuttava ajajien kokoukseen, joka pidetään ennen keskipitkän tai pitkänmatkan kilpailun lähtöä tai jos se on kilpailukutsussa ilmoitettu pakolliseksi, voidakseen osallistua kilpailuun. Ylituomari voi luopua tästä pakosta, jos ajaja myöhästyy ennalta arvaamattomista syistä. Joka tapauksessa, ajajan on näissä tapauksissa pyydettävä kilpailun toimitsijoilta rataselostus ennen kilpailun alkua.

3. Koirat
3.1. Jos lähtöviivalle tuleva valjakko tai koira(t) on ylituomarin mielestä huonokuntoinen tai kykenemätön suoriutumaan turvallisesti radasta se pitää hylätä.
3.2. Jos valjakko tai koira ei osallistu kilpailun johonkin lähtöön, se ei saa enää jatkaa jäljellä olevaa kilpailua.
3.3. Valjakko tai koira, joka hylätään missä tahansa kilpailun vaiheessa, ei saa enää jatkaa jäljellä olevaa kilpailua.
3.4. Kilpailuoikeutta ei saa rajata koskemaan vain tiettyjä koirarotuja. Jos luokassa on starttaamassa ensimmäiseen lähtöön vähintään viisi (5) valjakkoa, voi kilpailunjärjestäjä jakaa kunkin luokan arktisiin rotuihin (RNB) ja muihin rotuihin sekä edelleen erottaa siperianhuskyvaljakot (RNB1) muista arktisten rotujen valjakoista (RNB2).
3.5. Kilpailuun osallistuvien koirien täytyy olla vähintään kahdentoista (12) kuukauden ikäisiä. Tietyissä luokissa koirien täytyy olla vähintään kahdeksantoista (18) kuukauden ikäisiä.
3.5.1. Sulanmaanlajit: koirapyöräilyssä (18) kuukautta, muissa lajeissa 12 kuukautta
3.5.2. Sprintti:18 kuukautta avoimessa luokassa, 12 kuukautta muissa luokissa
3.5.3. Valjakkohiihto: 18 kuukautta
3.5.4. Pitkät matkat. 18 kuukautta
3.6. Koira, joka on kilpaillut yhdessä luokassa ei saa osallistua toiseen luokkaan saman päivän aikana, ellei kyseinen toinen luokka ole koirahiihtoviesti tai koirajuoksu.
3.7. Kilpailijaa voidaan vaatia käyttämään koirat kilpailueläinlääkärin tarkastuksessa ennen kilpailua kilpailuluvan saamiseksi.

4. Taudit
4.1. Koiria tai varusteita ei saa tuoda kennelistä, jossa esiintyy rabiesta, penikkatautia, maksatulehdusta, leptospiroosia tai mitä tahansa muuta tarttuvaa tautia.
4.2. Jos kilpailun eläinlääkäri diagnostisoi minkä tahansa kilpailualueella olevan koiran sairastavan tarttuvaa tautia, valjakko, johon koira kuuluu hylätään ja koko valjakon on poistuttava kilpailualueelta välittömästi.

5. Tunnistaminen
5.1. Jos kilpailussa on useampi kuin yksi lähtö, tulee kukin koira merkitä ennen kilpailun ensimmäistä lähtöä.
5.2. Koirat, jotka on poistettu valjakosta ensimmäisen lähdön jälkeen kilpailussa, jossa on enemmän kuin 2 lähtöä, pitää merkitä toisen kerran osoittamaan, että ne on pudotettu seuraavista lähdöistä. Jos merkitseminen tehdään sirunumeroiden avulla vastuussa oleva toimitsija tekee merkinnän viralliseen siruluetteloon.

6. Koirien ja ajajien lääkintä
6.1. Kielletyt lääkkeet ja lääketestit
IFSS:n dopingsäännöt, IFSS:n dopingvalvonnan ohjeet ja IFSS:n kiellettyjen aineiden ja keinojen lista on voimassa.
6.2. Kilpailuissa kukaan ei saa tehdä minkäänlaisia eläinlääkinnällisiä toimenpiteitä koirille ilman kilpailueläinlääkärin lupaa.

7. Varusteet
7.1. Tarkastus
7.1.1.1. Ajajat, valjakot ja varusteet tulee olla tarkastusta varten nähtävillä lähtöalueella tai varikkoalueella vähintään kymmenen (10) minuuttia ennen lähtöä.
7.1.1.2. Pitkien matkojen kilpailuissa ajajien, valjakot ja varusteet tulee olla tarkastusta varten nähtävillä lähtöalueella, varikkoalueella tai muussa ylituomarin ilmoittamassa paikassa vähintään kolmekymmentä (30) minuuttia ennen lähtöä.
7.1.1.3. Kun tarkastus on tehty, reestä ei saa poistaa mitään varusteita ilman ylituomarin lupaa määrätyn toimitsijan valvonnassa. 

7.1.2. Kun valjaissa olevan valjakon lähtöön on aikaa kuusi (6) minuuttia, sitä ei voi vaatia olemaan enää pidempään tarkastettavana.
7.1.3. Tarkastuksen tulee tapahtua alueella, joka ei häiritse lähteviä eikä maaliin saapuvia valjakoita.
7.1.4. Valjakon täytyy olla tarkastettavissa jokaisen lähdön jälkeen ylituomarin tai kilpailutuomarin niin vaatiessa.
7.2. Kaikkien käytettävien varusteiden on oltava kilpailun ylituomarin hyväksymiä. Osanottajat ovat itse vastuussa siitä, että heidän varusteensa ovat näiden sääntöjen mukaiset.

8. Muut varusteet
8.1. Kuonokoppa tai kuristava kaulapanta, joka voi tukehduttaa koiran, ovat kiellettyjä.
8.2. Ruoskat ovat kiellettyjä.
8.3. Kilpailun järjestäjien täytyy antaa jokaiselle kilpailijalle kilpailunumero. Kilpailijan tulee pitää kilpailunumeroa yllään koko kilpailun ajan, ellei ylituomari anna muuhun lupaa.
8.4. Kilpailija ei saa käyttää kenkiä, jotka voivat olla vaaraksi koiralle. Mistä tahansa materiaalista valmistetuilla kovilla nastoilla/piikeillä varustetut kengät ovat ehdottomasti kiellettyjä. 

9. Aikaan perustuva hylkäys (valinnainen)
Mahdollinen loppujan perusteella hylkääminen pitää mainita ilmoittautumiskaavakkeessa tai kilpailukutsussa kyseisen luokan kohdalla.

II. LÄHTÖ- JA MAALIINTULOSÄÄNNÖT
10. Arvonta
10.1. Kilpailuissa, joissa on yksittäis- tai parilähtö, ensimmäisen lähdön lähtöjärjestys tulee arpoa ennen kilpailua. Kilpailun järjestäjä määrää arvonnan ajankohdan ja paikan. Ellei säännöissä tai virallisissa dokumenteissa erityisesti muuta mainita, järjestäjä voi valita vapaasti arvontatavan ja sen osallistuvatko kilpailijat tai heidän edustajansa arvontaan.
10.2. Jos järjestäjä päättää, että ajajien tai joukkueenjohtajien pitää osallistua lähtöjärjestyksen arvontaan, voivat ajajat, joukkueenjohtajat tai muu joukkueen valtuutettu henkilö arpoa oman lähtönumeronsa. Heidän poissa ollessa, ylituomari tai hänen edustajansa voi suorittaa arvonnan. Jos ajajat tai joukkueenjohtajat yhteisesti niin sopivat, arvonta voidaan suorittaa satunnaisesti tietokoneella, jolloin luokka kerrallaan ajajat tai joukkueenjohtajat painavat nappia.
10.3. Arvottua lähtöjärjestystä ei saa enää muuttaa lisäämällä kilpailijoita lähtölistaan tai vaihtamalla kilpailijoiden paikkaa lähtölistassa. Jälki-ilmoittautuneet, lisätään heidät lähtölistaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

11. Yksittäislähtökilpailu
11.1. Ensimmäisen päivän lähtöjärjestys arvotaan; numeron 1 saanut lähtee ensimmäisenä, numeron 2 saanut toisena jne.
11.2. Toisen päivän lähtöjärjestys määritellään ensimmäisen kilpailupäivän tulosten mukaan siten, että nopein lähtee ensin, toiseksi nopein toisena jne.
11.3. Useamman kun kahden lähdön kilpailut
11.3.1. Edellisen yksittäisen lähdön tulos määrää lähtöjärjestyksen siten, että nopein lähtee ensin, toinen toisena jne. (ks. toimeenpanosäännöt 50 ja 50.1)
11.3.2. Järjestäjillä on mahdollisuus määrätä pitkän matkan kilpailuissa (mukaan lukien pitkän matkan etappikilpailut) lähtöjärjestys käänteiseksi edellisen yksittäisen etapin aikojen mukaan.

12. Parilähtökilpailu
12.1. Parilähtö kilpailuissa (dual start), ensimmäisen päivän lähtöjärjestys määräytyy siten, että arvonnan jälkeen numerot 1 ja 2 lähtevät ensin yhtaikaa, numerot 3 ja 4 toisena jne.
12.2. Toisen päivän lähtöjärjestys määräytyy ensimmäisen päivän aikojen mukaan.
12.3. Useamman kuin kahden lähdön kisoissa lähtöparit määräytyvät edellisen yksittäisen lähdön aikojen perusteella.

13. Sama loppuaika
13.1. Jos kahden valjakon loppuaika on sama, tulee heidän lähteä seuraavassa lähdössä käänteisessä järjestyksessä edellisen lähdön keskinäiseen lähtöjärjestykseen verrattuna.
13.2. Jos kahden valjakon koko kilpailun loppuaika on sama, annetaan molemmille sama korkeampi loppusijoitus.
13.3. Valjakot, joilla on sama aika, määritellään sijoittuvaksi korkeamman sijoituksen mukaisesti. Sijoituksen mukainen palkintosumma ja seuraavan sijoituksen/sijoituksien palkintosumma lasketaan yhteen ja jaetaan samalle sijalle sijoittuneiden kesken tasan. 

14. Yhteislähtö ja takaa-ajokilpailu
14.1. Järjestäjä voi halutessa järjestää yhteis- tai takaa-ajolähdön tietyille luokille tai tiettyihin lähtöihin.
14.2. Yhteislähtö
14.2.1. Kaikkien saman luokan kilpailijoiden täytyy lähteä yhtä aikaa samalta lähtöviivalta. Jos osallistujien määrän vuoksi on mahdotonta, että kaikki kilpailijat lähtevät samalta lähtöviivalta, lisätään toinen tai useampia lähtöviivoja. Jo lähdössä on sijoitettuja (seeded) kilpailijoita, heidät sijoitetaan ensimmäise(i)lle lähtöviivalle.
14.2.2. Lähtöalueella on oltava yksi ajoura jokaista valjakkoa kohden. Ajourien väli pitäisi olla noin 2 metriä. Lähtöajourien pitäisi olla noin 80 metriä pitkät ja päättyä merkitylle linjalle.
14.2.3. Lähtöviivojen välillä pitäisi olla vähintään 10 metriä, etäisyyttä voidaan muuttaa valjakoiden koon perusteella.
14.2.4. Avustajia sallitaan yksi, kun koiria on 1-4 ja kaksi, kun koiria on enemmän kuin 4. Avustajan(jien) täytyy seistä valjakon vasemmalla puolella. Lähdön hetkellä avustajien täytyy seistä suorana paikallaan rintamasuunta kohti lähteviä valjakoita kunnes kaikki valjakot ovat ohittaneet heidät. 
14.2.5. Lähettäjä antaa lähtömerkin yhdellä tai kahdella lipulla ja merkillä, jossa on iso numero 1. Merkin koon ja värien täytyy olla sellaiset, että numero 1 on selkeästi näkyvillä kaikille kilpailijoille.
14.2.6. Lähettäjä seisoo lähtöalueen edessä siten, että kaikki kilpailijat näkevät hänet.
14.2.7. Lähtömerkki annetaan seuraavalla tavalla:
14.2.7.1. Yksi minuutti ennen lähtöä näytetään lähtömerkki ”1”.
14.2.7.2. Kolmekymmentä (30) sekuntia ennen lähtöä lähettäjä nostaa liput päänsä yläpuolelle.
14.2.7.3. Viisitoista (15) sekuntia ennen lähtöä lähettäjä laskee liput vaakatasoon.
14.2.7.4. Lähtöhetkellä lähettäjä laskee liput nopeasti alas.
14.2.8. Varaslähdöstä seuraa 30 sekunnin aikarangaistus.
14.2.9. Kilpailutuomari on vastuussa rikkomusten valvomisesta. Vähintään kahden toimitsijan on oltava lähtöviivalla tarkastajina ja vähintään kahden toimitsijan on oltava lähtöalueen ajourien loppumiskohdassa.
14.2.10. Yhteislähtöä ei suositella koirapyöräilyssä eikä kärryluokissa.
14.3. Tajaa-ajolähtö
14.3.1. Takaa-ajokilpailun ensimmäiset lähdöt suoritetaan yksittäislähtöinä.
14.3.2. Takaa-ajokilpailun toisessa lähdössä ensimmäisen lähdön voittaja lähtee ensin, toinen toisena jne. Lähtöväliajat ovat samat kuin ensimmäisen lähdön aikojen erot kilpailijoiden välillä, pyöristettynä seuraavaan tasasekuntiin.

15. Lähtöpiste ja lähtöaika
15.1. Lähtöpiste
15.1.1. Valjakkoajossa reen puskukaari määrää valjakon lähtöpisteen.
15.1.2. Valjakkohiihdossa ja koirajuoksussa koko valjakon täytyy pysyä lähtöviivan takana, ja ajajan pitää koiraa pannasta tai valjaista, kunnes lähtökäsky annetaan.
15.1.3. Sulanmaan kärryluokissa ja koirapyöräilyssä eturengas määrää valjakon lähtöpisteen, ja eturenkaan täytyy pysyä lähtöviivan takana, kunnes lähtökäsky annetaan.
15.2. Lähtövuorossa olevan valjakon täytyy ennen lähtöä käydä kokonaan pysähdyksissä kohdassa säännössä 15.1. määritellyssä lähtöpisteessä.

15.3. Kaikkien valjakoiden kilpailuaika alkaa aikatauluun merkittynä aikana.
15.4. Valjakko, joka ei ole lähtöpaikalla omalla lähtövuorollaan ja –ajallaan, tai lähtöväliajan puoliväliin mennessä aikataulun mukaisen lähtöaikansa jälkeen, merkitään myöhästyneeksi valjakoksi, ja se saa uuden lähtöajan sekä aikarangaistuksen, joka on 3 kertaa luokan lähtöväliaika. (Ei päde valjakko- eikä koira hiihdossa, katso §63)
15.4.1. Lähdöstään myöhästynyt valjakko saa lähteä vasta luokan viimeisen valjakon jälkeen ja kilpailuluokkaan määrätyn lähtöväliajan kuluttua.
15.4.2. Jos useampi kuin yksi valjakko myöhästyy lähdöstä, myöhästyneet valjakot lähtevät alkuperäisen lähtöjärjestyksen mukaisesti kilpailuluokkaan määrätyin lähtöväliajoin.
15.4.3. Jos valjakko myöhästyy toisesta lähtöajastaan kilpailun missä tahansa lähdössä, se pitää hylätä.
16. Valjakko, joka ei ole selviytynyt lähtöalueelta (vähimmäismatka 30 m) seuraavan valjakon lähtöaikaan mennessä voidaan hylätä.
17. Jos kilpailun ylituomari ei toisin määrää, on avustaminen lähtöalueella sallittua
18. Maali
18.1. Valjakko on maalissa, kun sen ensimmäinen koira ylittää maaliviivan. Muut ajanottomenetelmät ovat sallittuja, jos kilpailijoita on tiedotettu käytettävästä menetelmästä ennen kilpailun lähtöä
18.2. Jos karannut valjakko ylittää maaliviivan ennen ajajaa, valjakon katsotaan saapuneen maaliin vasta silloin, kun ajaja ylittää maaliviivan.
18.3. Jos lähtöalueella on kaksi uraa, joita käytetään maaliintulourana, saa valjakko palata kumpaa uraa haluaa.
18.4. Kahden valjakon saadessa saman ajan, päätyvät valjakot tasatulokseen riippumatta koirien sijoittumisesta.
18.5. Maalialue, jossa etuajo-oikeus ei ole voimassa, tulee olla 800 metriä pitkä (150 metriä valjakkohiihto-, koirahiihto- ja koirajuoksuluokissa).

III. REITTISÄÄNNÖT
19. Reitillä pysyminen
19.1. Valjakon ja ajajan on kierrettävä koko kilpailureitti kilpailujen järjestäjän määräysten mukaan.
19.2. Jos valjakko poistuu kilpailureitiltä, sen on palattava takaisin kilpailureitille samasta kohtaa kuin mistä kilpailureitiltä poistuttiin.
20. Valjakon ajaminen
20.1. Ajaja, joka käyttää muita kulkuneuvoja kuin omaa rekeään hylätään paitsi, jos kyseessä on karannut valjakko tai koira.
20.2. Ajaja ei saa häiritä kilpailevia valjakoita.
20.3. Matkustajan kuljettaminen reen kyydissä kilpailun aikana on kiellettyä paitsi, jos:
20.3.1. Siitä on ilmoitettu kilpailun omissa säännöissä.
20.3.2. Annetaan kyytiä hätätilanteessa.
21. Avustaminen reitillä
21.1. Radan varrella olevat toimitsijat saavat antaa jokaiselle valjakolle samanlaista apua kilpailun ylituomarin määrällä tavalla.
21.2. Samassa kilpailussa ajavat ajajat saavat avustaa toisiaan kilpailun ylituomarin määräämällä tavalla.
21.3. avustajien ja katsojien antama apu suositellaan rajoittamaan pelkkään reen kiinni pitämiseen, paitsi jos valjakko on karannut tai hallitsematon tai aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille valjakoille ja henkilöille. Sulanmaan kilpailuissa ajaja voi pyytää myös pitämään koiria.
21.4. Kukaan muu kuin ajaja ei saa ylen määrin kannustaa valjakkoa.
22. Karanneet valjakot ja koira(t):
22.1. Kaikkien ajajien täytyy olettaa, että karannut valjakko tai koira on vaaralle alttiina. 
22.2. Karannut valjakko tai koira ei saa viivyttää, häiritä tai joutua kosketuksiin toisen valjakon kanssa.
22.3. Karanneen valjakon ajajan täytyy ottaa karannut valjakko kiinni nopeimmalla saatavilla olevalla tavalla varmistaakseen karannen valjakon turvallisuuden.
22.3.1. Tapauksessa, jossa ajaja ei voi ottaa valjakkoaan nopeasti ja turvallisesti kiinni, ajajan tulee hyväksyä ulkopuolinen apu sisältäen myös ulkopuolisen kyydin mikäli sellainen on saatavilla. Mikäli ajaja ei ota vastaan tässä tilanteessa ulkopuolista apua, hänet voidaan hylätä kilpailusta. Kilpailun ylituomari päättää ajajan hylkäämisestä. 
22.3.2. Kaikkia rohkaistaan pysäyttämään ja pitämään paikoillaan karannutta valjakkoa. 
22.3.3. Kaikesta saadusta avusta tulee raportoida kilpailun ylituomarille välittömästi maaliviivan ylittämisen jälkeen.
22.4. Karannut koira tai valjakko voi jäädä ilman rangaistusta, jos se on kiertänyt koko radan ja saanut vain virallista ulkopuolista apua.
23. Etuajo-oikeus
23.1. Kahden valjakon yhteislähdössä ja kohdissa, jossa kaksi rataa yhtyy valjakolla, jonka johtajakoira on edempänä, on etuajo-oikeus. 
23.2. Mikäli valjakot kohtaavat kahteen suuntaan ajettavalla reittiosuudella:
23.2.1. Alamäkeen tulevalla valjakolla on etuajo-oikeus.
23.2.2. Jos kohtaaminen tapahtuu tasamaalla, kilpailun ylituomari määrää ennen kilpailun alkua, kumpaan suuntaan kulkevalla on etuajo-oikeus.
23.3. Maalialueella (viimeiset 800 tai 150 metriä luokasta riippuen) millään valjakolla ei ole etuajo-oikeutta maaliin tulevaan valjakkoon nähden.
23.4. Kun kyseessä on takaa-ajo- tai yhteislähdöllä alkanut lähtö, millään valjakolla ei ole etuajo-oikeutta koko lähdön aikana. Mikään valjakko ei kuitenkaan saa estää toista valjakkoa ohittamasta tukkimalla reittiä tai häiritsemällä ohittavan valjakon koiria.
24. Ohittaminen
24.1. Kun valjakko aikoo ohittaa toisen valjakon, ohittavan valjakon ajaja voi pyytää tietä, kun johtajakoirat ovat 15 metrin päässä ohitettavan valjakon reestä.
24.2. Ohitettavan valjakon tulee antaa tietä ohittavalle valjakolle siirtämällä valjakon radan toisen laitaan ja hidastamalla vauhtia tai ohittavan valjakon ajajan niin vaatiessa pysähtymällä ja estämällä valjakon liikkuminen. Pysähtymistä ei vaadita valjakko- tai koirahiihdossa (ks. Luku Kolme, §69), koirajuoksussa, koirapyöräilyssä eikä yhden tai kahden koiran kärryluokassa (ks. Luku Neljä, §74.3.5., 75.3.5., 76.3.4.).
24.3. Jos ohittava valjakko sotkeutuu ohituksen vuoksi, voi ajaja vaatia ohitettavaa valjakkoa pysähtymään enintään yhden (1) minuutin ajaksi avoimessa luokassa ja luokissa, joissa on 8 koiraa tai enemmän ja puolen (½) minuutin ajaksi muissa luokissa.
24.4. Kun valjakko on ohitettu, se ei saa ohittaa ohittajaa niin kauan kuin tämä yrittää saada valjakkonsa pysymään liikkeessä, ennen kuin:
24.4.1. Luokissa, joissa on enemmän kuin 8 koiraa on kulunut vähintään neljä (4) minuuttia tai on kuljettu 1600 metriä.
24.4.2. Luokissa, joissa on 8 koiraa tai vähemmän on kulunut vähintään kaksi (2) minuuttia tai on kuljettu 800 metriä.
24.4.3. Milloin tahansa, mikäli kumpikin ajaja on samaa mieltä.
24.5. Kun ohitus on suoritettu, ohitetun ajajan ei tarvitse pidättää valjakkoaan kun toinen ajaja:
24.5.1. korjaa välineitä tai
24.5.2. kun ajaja vaihtaa koiran (koirien) paikkaa valjakossa tai
24.5.3. poistuu reitiltä ennen kuin yllämainittu matka tai aika on kulunut. Koiran nostaminen reen kyytiin katsotaan koiran paikan vaihtamiseksi valjakossa
24.6. Jos ajaja saavuttaa kaksi tai useampia yhdessä pysähtyneitä valjakoita, saa ajaja ohittaa nämä valjakot varmistaen kuitenkin, että ohitus ei aiheuta mitään vaaraa ohitettaville valjakoille. Pysähtyneiden valjakoiden pitää yrittää pitää reitti selvänä liikkuville valjakoille.
24.7. Peräkkäin ajavien valjakoiden tulee säilyttää vähintään yhden valjakon välimatka, paitsi ohitustilanteessa ja maalialueella.
24.8. Kun valjakko ohitetaan maalialueella, valjakon ei tarvitse pysähtyä antamaan tietä.
24.9. Ajaja ei saa häiritä kilpailevia valjakoita.

IV. KÄYTÖS
25. Vastuullisuus ja urheiluhenki
25.1. Kilpailualueella ja -uralla ajajat ovat vastuussa koiriensa ja avustajiensa käytöksestä oman käytöksen ohella.
25.2. Maalaisjärjen käyttö ja hyvä urheiluhenki vallitkoon. Jos kilpailun ylituomari toteaa, että ajajan, hänen avustajiensa tai valjakkonsa käytös on milloin tahansa kilpailualueella tai -radalla vahingollista lajille/kilpailulle, valjakko pitää hylätä.
26. Koirien pahoinpitely
26.1. Koirien pahoinpitely apuvälineiden avulla tai niitä ilman on kielletty. Jos ajaja kilpailun ylituomarin mielestä pahoinpitelee koiraa, hänet pitää hylätä.

V. SÄÄNTÖRIKKOMUKSET
27. Kilpailutoimitsijoiden ilmoitukset
27.1. Kilpailun toimitsijoiden pitää raportoida sääntörikkomuksista kilpailun ylituomarille välittömästi tai heti sen luokan kilpailun jälkeen, jossa sääntörikkomus tapahtui. Suullisen raportin jälkeen ylituomarille pitää antaa kirjallinen raportti tunnin (1h) sisällä sen kilpailuluokan päättymisen jälkeen, jossa väitetty sääntörikkomus tapahtui.
27.2. Ylituomari toimii harkintansa mukaan kaikissa toimitsijoiden todistamissa tai ilmoittamissa sääntörikkomustapauksissa. Ylituomari ilmoittaa päätöksestään ja mahdollisista jatkoseuraamuksista ilmoituksen tehne(i)elle toimitsij(oi)alle.
28. Kilpailijoiden ilmoitukset
28.1. Kilpailijan, joka haluaa tehdä ilmoituksen sääntörikkomuksesta, pitää tehdä se kilpailun ylituomarille välittömästi sen kilpailuluokan maaliintulon jälkeen, jossa välikohtaus tapahtui. Ilmoitus voi olla suullinen.
28.2. Suullisen raportin jälkeen ylituomarille pitää antaa kirjallinen raportti (ks. liitteenä olevaa esimerkkiä protestilomakkeesta) tunnin (1h) sisällä sen kilpailuluokan päättymisen jälkeen, jossa väitetty sääntörikkomus tapahtui.
29. Protestit ja kuulemiset
29.1. Jokainen kilpailija tai kilpailun toimitsija, jota väitetty sääntörikkomus koskettaa, saa tiedon protestista ylituomarilta ja hänellä on mahdollisuus saada kopio kirjallisesta protestista heti, kun sellainen on saatavilla mutta joka tapauksessa ennen ylituomarin kuulemista.
29.2. Mainitun kuulemisen suorittaa ylituomari.
30. Kurinpidolliset toimenpiteet
30.1. IFSS:n sääntöjen rikkomisesta kilpailun ylituomari voi antaa huomautuksen, varoituksen tai hylätä kilpailijan ja valjakon kilpailusta.
30.2. Muita seuraamuksia sääntörikkomuksista ei saa käyttää ellei niitä ole erikseen määrätty kilpailu- tai toimeenpanosäännöissä.
30.3. Päätöksistä pitää tiedottaa niin pian kuin käytännössä mahdollista, mutta viimeistään neljä tuntia ennen kyseessä olevan luokan seuraavaa lähtöä.
30.4. Seuraamukset sääntörikkomuksista pitää selvittää ja toteuttaa ennen palkintojen jakoa.
30.5. Yllä oleva aikataulu ei päde dopingtestitapauksissa, jotta laboratoriotesteille ja tarvittaessa kuulemiselle jää aikaa. Kun testitulokset ovat vielä avoimia, ketään ajajaa kohtaan ei voida suorittaa mitään kurinpidollisia toimenpiteitä.
31. Kilpailun ylituomarin päätös on lopullinen ellei välittömästi ole vedottu IFSS:n Vetoomustuomioistuimeen koskien kilpailijan edelleen osallistumista kilpailuun.
32. Vetoomusjury (Appeals Jury) maailmanmestaruuskisoissa
32.1. Minkä tahansa päätöksen, joka vaikuttaa kilpailijan kilpailuun osallistumiseen, saa viedä IFSS:n Vetoomusjuryyn. Vetoomus täytyy tehdä heti kuin se käytännössä on mahdollista päätöksen julkisen esittämisen jälkeen. Vetoomus täytyy kirjoittaa englanniksi, ja siitä täytyy käydä ilmi väitetty sääntörikkomus, tehty päätös ja saatu rangaistus ja se, mikä kilpailijan mielestä on väärin tai epäreilua.
32.2. Maailmanmestaruuskilpailuissa Vetoomusjury koostuu kolmesta tai viidestä jäsenestä riippuen siitä, kuinka monta IFSS:n toimitsijaa on määrätty kuulumaan juryyn (vähintään yksi tai kaksi IFSS:n presidentin nimeämään toimitsijaa). Muut juryn jäsenet ovat maajoukkueiden joukkueenjohtajien keskuudestaan valitsemia joukkueenjohtajia.
32.2.1. Jos IFSS:n toimitsijoita on nimetty kaksi, valitaan kolme joukkueenjohtajaa.
32.2.2. Jos IFSS:n toimitsijoita on nimetty yksi, valitaan vain kaksi joukkueenjohtajaa.
32.2.3. Kaksi seuraavaksi valittujen jälkeen eniten ääniä saanutta joukkueenjohtajaa ovat varalla, jos yksi tai useampia joukkueenjohtajia joutuu kieltäytymään tehtävästä vetoomuksen mahdollisen eturistiriidan takia.
32.2.4. Joukkueenjohtajat valitaan suljetulla äänestyksellä kaikkien joukkueenjohtajien keskuudesta. Kaikki joukkueenjohtajat ovat periaatteessa käypiä tehtävään ja mitään nimeämisiä ei suoriteta ennen äänestystä. Kaikille joukkueenjohtajille annetaan lipuke, jossa on tilaa kahdelle tai kolmelle nimelle. Joukkueenjohtajat saavat äänestää itseään mutta kullekin nimelle voi antaa vain yhden äänen. Korkeimman äänimäärän saaneet joukkueenjohtajat täyttävät paikat juryssa varajäsenten ollessa varalla.
32.2.5. IFSS:n presidentti nimeää, kuka IFSS:n toimitsijoista toimii vetoomusjuryn puheenjohtajana.
32.3. Valitus mistä tahansa maailmanmestaruuskilpailuiden vetoomusjuryn päätöksestä täytyy tehdä Suoraan kansainväliseen urheiluvälimiesoikeuteen (International Court of Arbitration for Sport). Vetoomusjuryn mitään päätöksiä ei lykätä kansainväliselle urheiluvälimiesoikeudelle tehdyn ratkaisemattoman vetoomuksen takia. 
33. Vetoomusjury muissa kun maailmanmestaruuskilpailuissa
33.1. Muissa kuin maailmanmestaruuskilpailuissa on järjestäjän päätettävissä nimetäänkö vetoomusjurya. Viime kädessä päätöksestä voi valittaa jäsenjärjestön käytettävissä olevalle hallintoelimelle.
34. Vetoomusjuryn tutkimukset ja päätös
34.1. Jury suorittaa uuden ja riippumattoman tutkimuksen syytöksille.
34.2. Jury antaa päätöksen salaisen käsittelyn jälkeen. Se voi vahvistaa, hylätä tai muuttaa ylituomarin päätöstä saavuttaakseen korrektin ja oikeudenmukaisen lopputuloksen.
34.3. Jury antaa päätöksensä niin pian kuin mahdollista kuitenkaan häiritsemättä luokan jäljellä olevia lähtöjä.

LUKU KAKSI 
VALJAKKOAJO
Valjakkoajon sprintti- ja pitkien matkojen erityissäännöt 

I. OSALLISTUMISSÄÄNNÖT
35. Kilpailuoikeus
35.1. Valjakoiden koko sprinttiluokissa
35.1.1. Vähintään 16-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa avoimen luokan valjakossa (SpU) on oltava kilpailun ensimmäisessä lähdössä vähintään seitsemän (7) ja seuraavissa lähdöissä vähintään viisi (5) koiraa. 
35.1.2. Vähintään 16-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa kymmenen koiran luokan valjakossa (Sp10) on korkeintaan kymmenen (10) koiraa, kilpailun ensimmäisessä lähdössä kuitenkin vähintään seitsemän (7) ja seuraavissa lähdöissä vähintään viisi (5) koiraa. 
35.1.3. Vähintään 16-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa kahdeksan koiran luokan valjakossa (Sp8) on korkeintaan kahdeksan (8), mutta kuitenkin vähintään viisi (5) koiraa.
35.1.4. Vähintään 16-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa kuuden koiran luokan valjakossa (Sp6) on korkeintaan kuusi (6), mutta kuitenkin vähintään neljä (4) koiraa.
35.1.5. Vähintään 16-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa neljän koiran luokan valjakossa (Sp4) on korkeintaan neljä (4), mutta kuitenkin vähintään kolme (3) koiraa.
35.1.6. Alkaen 14-vuotialle ja korkeintaan 16-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa neljän koiran luokan valjakossa (Sp4J) on korkeintaan neljä (4), mutta kuitenkin vähintään kolme (3) koiraa.

35.1.7. Ensimmäisen ja kaikkien sitä seuraavien lähtöjen jälkeen ajaja voi vapaaehtoisesti pienentää valjakkonsa kokoa luokan sääntöjen puitteissa.
35.1.8. Ylituomari saa rajoittaa valjakon kokoa, jos hän katsoo sen olevan liian iso ajajalle.
35.2. Valjakoiden koko pitkien ja keskipitkien matkojen kilpailuissa.
35.2.1. Vähintään 18-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa kuuden koiran keskipitkän matkan valjakossa (MD6) on korkeintaan kuusi (6), mutta kuitenkin vähintään neljä (4) koiraa.
35.2.2. Vähintään 18-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa kahdentoista koiran keskipitkän matkan valjakossa (MD12) on korkeintaan kaksitoista (12), mutta kuitenkin vähintään kahdeksan (8) koiraa ensimmäisessä lähdössä ja vähintään seitsemän (7) koiraa sitä seuraavissa lähdöissä.
35.2.3. Vähintään 18-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa rajoitetussa kahdeksan koiran pitkän matkan valjakossa (LD8) on korkeintaan kahdeksan (8), mutta kuitenkin vähintään kuusi (6) koiraa ensimmäisessä lähdössä ja vähintään viisi (5) koiraa sitä seuraavissa lähdöissä.
35.2.4. Vähintään 18-vuotiaille kilpailijoille (alaviite 1) tarkoitetussa avoimen luokan pitkän matkan valjakossa (LDU) on oltava kilpailun ensimmäisessä lähdössä vähintään kahdeksan (8) ja seuraavissa lähdöissä vähintään seitsemän (7) koiraa.

35.2.5. Kilpailunjärjestäjän pyynnöstä IFSS voi määritellä avoimen luokan enimmäiskoiramäärän. Mahdollisesta rajoituksesta tulee ilmoittaa kilpailukutsussa.
35.3. Lisä- ja vapaaehtoisia sääntöjä
35.3.1. Kilpailunjärjestäjän valinnan mukaan jokaisella ajajalla voi olla käytössään vaihtuva koirapooli, josta hän ennen jokaista etappia valitsee koirat luokkaan määrätyn minimi/ maksimimäärän rajoissa. Kilpailunjärjestäjä määrää kunkin luokan koirapoolin maksimikoiramäärän.
35.3.2. Jokaisen ajajan pitää ilmoittaa kaikki vaihtopooliin kuuluvat koiransa. Ajaja ei saa vaihtaa tai lisätä koiria sen jälkeen, kun hänen koirapoolinsa on ilmoitettu ja merkitty.
35.3.3. Kilpailunjärjestäjä voi antaa muita lisäsääntöjä, jotta kilpailu saadaan rataolosuhteisiin soveltuviksi. 

36. Varusteet
36.1. Valjaat ja liinat
36.1.1. Koirat valjastetaan joko peräkkäin tai pareittain rinnakkain.
36.1.2. Kaikkien valjaiden tulee olla hyvin istuvia ja pehmustettuja vähintään kaulan ja rinnan alueelta.
36.1.3. Koirat valjastetaan pääliinaan sekä kaulapannasta kaulaseisingillä että valjaista vetoliinalla. Johtajakoirat saavat juosta ilman kaulaseisinkiä.
36.1.4. Reessä saa kuljettaa mukana sieppausköyttä, mutta sitä ei saa käyttää muuhun kuin reen kiinnittämiseen.
36.1.5. Ketjuliinat ovat ehdottomasti kiellettyjä. Mitkään muut liinat eivät saa vaarantaa koirien hyvinvointia ja niiden täytyy olla Ylituomarin hyväksymiä (ks. §7.2.). 
36.2. Reki
36.2.1. Reen on kestettävä ajajan paino ja hätätapauksissa matkustajan paino ja siinä on oltava kovapohjainen 40 x 50 cm tila koiran turvallista kuljettamista varten.
36.2.2. Reessä on oltava riittävän tehokas jarru sekä jarrumatto, puskukaari,1 lumiankkuri Sp4 ja Sp6 ja 2 lumiankkuria kaikissa muissa luokissa, riittävästi tuuletettu koirankuljetuspussi.
36.2.3. Rekeä voi vaihtaa lähtöjen välissä tai määrätyillä tarkastuspisteillä (pitkän matkan kilpailut)
36.3. Kypärät ja muut turvavarusteet
36.3.1. Kypärä on pakollinen junioriluokissa lukuun ottamatta valjakkohiihto ja koirajuoksuluokkia. Muissa luokissa kypärää suositellaan voimakkaasti yllä olevat poikkeukset huomioiden.
36.3.2. Kilpailunjärjestäjä voi määrätä lisäsääntöjä koskien turvavarusteita.
36.4. Muut varusteet
Kilpailunjärjestäjä voi halutessaan määrätä muita pakollisia varusteita. Näiden varusteiden täytyy käydä ilmi kilpailukutsusta.

II. REITTISÄÄNNÖT
37. Valjakon ajaminen
37.1. Ajaja voi seistä jalaksilla, potkia vauhtia tai juosta.
37.2. Valjakon jokaisen koiran on kierrettävä koko reitti, joko kiinnitettynä liinoihin tai koirankuljetuspussissa. 
37.3. Kilpailun aikana valjakosta poistettu koira on kuljetettava reessä kokonaan rekipussissa maaliin saakka, ellei erillisiä koiran jättöpaikkoja ole järjestetty reitin varrelle ja niistä ilmoitettu.
37.3.1. Valjakosta jätetty koira on kiinnitettävä ketjulla tai liinalla paikalleen kunnes se noudetaan luvanvaraisen henkilön toimesta.
37.3.2. Valjakosta jätetty koira pitää hylätä, ellei koira(t) ollut koirapoolin kuuluva koira. Tässä tapauksessa ajaja voi oman harkintansa mukaan käyttää valjakosta poistamiaan koiria sillä edellytyksellä, että ne ovat hyvässä kunnossa. Sairaista ja loukkaantuneista koirista täytyy kuitenkin ilmoittaa kilpailun eläinlääkärille.

LUKU KOLME
VALJAKKOHIIHDON, KOIRAHIIHDON JA VIESTIEN ERITYISSÄÄNNÖT

I. OSALLISTUMISOIKEUS
38. Kilpailunjärjestäjän valinnan mukaan kilpailuja voidaan järjestää seuraavissa luokissa:
38.1. 1 ja 2 koiran koirahiihto
38.2. 1 ja 1-4 koiran valjakkohiihto
38.3. yhdistetyn kilpailu koirahiihto- ja valjakkohiihto-osuuksilla
38.4. viestikilpailu, jossa valjakko- tai koirahiihto-osuuksia tai molempia sekaisin.
39. Luokat pitää jakaa miesten ja naisten sarjoihin, jos luokassa on enemmän kuin 5 osanottajaa. Jos eri sarjoissa on alle 5 osanottajaa per sarja, voidaan miesten ja naisten sarjat yhdistää.
40. Useamman koiran luokissa kilpailijat voivat vähentää koiria valjakostaan niin halutessaan. Jos valjakosta on vähennetty koiria, niitä ei saa enää ottaa takasin valjakkoon jäljellä oleville osuuksille (ellei ylituomari toisin lupaa tai niin sallitaan lisäsäännöissä). Kilpailija voi vähentää koiria valjakostaan vain osuuksien välissä.
41. Kilpailun ylituomari saa rajoittaa minkä tahansa valjakon kokoa, jos hänen mielestään valjakko on liian suuri kyseiselle ajajalle.

II. KOIRAHIIHTO
42. Koirahiihtovaljakko koostuu suksilla hiihtävästä kilpailijasta, joka on kytketty yhteen tai kahteen koiraan vetonarulla. 

43. Luokat
Kilpailun järjestäjä voi järjestää seuraavia kilpaluokkia:
43.1. Yhden koiran koirahiihtoluokka miehet 19 vuotta ja vanhemmat (NMS1)
43.2. Yhden koiran koirahiihtoluokka naiset 19 vuotta ja vanhemmat (NWS1)
43.3. Yhden koira koirahiihtoluokka nuoret miehet alkaen 17 vuotta ja mukaan lukien 20- vuotiaat. (19- ja 20-vuotias kilpailija saa halutessaan kilpailla aikuisten sarjassa) (NMSJ)
43.4. Yhden koira koirahiihtoluokka nuoret naiset alkaen 17 vuotta ja mukaan lukien 20- vuotiaat. (19- ja 20-vuotias kilpailija saa halutessaan kilpailla aikuisten sarjassa) (NWSJ)
43.5. Kahden koiran koirahiihtoluokka miehet (vähintään yksi ja enintään 2 koiraa) 19 vuotta ja vanhemmat (NMS2)
43.6. Kahden koiran koirahiihtoluokka naiset (vähintään yksi ja enintään 2 koiraa) 19 vuotta ja vanhemmat (NWS2)

43.7. Lasten luokkia voidaan järjestää nuoremmille kuin §2.1.3. ja §2.1.4. mainitaan mutta vain yhden koiran luokkina. 

44. Varusteet
44.1. Koirien tulee olla valjastettuja peräkkäin tai vierekkäin ja niiden pitää olla kytkettynä kilpailijaan koko kilpailun ajan joustavalla vetonarulla.
44.2. Vetonaru tulee kiinnittää hiihtäjän vetovyöhön, jonka on oltava selkäpuolelta ainakin 7 cm levyinen. Vyössä on oltava avoin koukku, jotta vetonarun voi helposti irrottaa tai muu nopeasti avattavissa oleva lukko kuten paniikkilukko. 
44.3. Vetonarun hiihtäjän puoleiseen päähän kiinnitetyt metallikoukut ja -renkaat on kielletty.
44.4. Täyteen mittaan venytetyn vetonarun täytyy olla vähintään 2,5 m ja enintään 3,5 m.
44.5. Kahden koiran luokassa pitää käyttää seisinkiä.
44.6. Kilpailija saa käyttää vain maastohiihtosuksia, joissa ei saa olla teräskantteja eikä teräviä kärkiä, eivätkä sukset saa muutenkaan olla vaaraksi koiralle.
44.7. Varusteiden täytyy olla kilpailutoimitsijoiden tarkastettavissa ennen ja jälkeen kilpailun.
44.8. Jokainen kilpailija on vastuussa siitä, että hänen varusteensa täyttävät näiden sääntöjen vaatimukset.
45. Lähtö-, reitti- ja maaliintulosäännöt
(Katso Valjakkohiihdon yleisistä säännöistä: §VI. Lähtösäännöt, VII. Reittisäännöt ja VIII. Maaliintulosäännöt)

III. VALJAKKOHIIHTO
46. Valjakko koostuu suksilla hiihtävästä kilpailijasta, joka on kytketty pulkkaan, jota vetä(v)ä(t) valjastet(e)tu(t) koira(t). 

47. Luokat
Kilpailun järjestäjä voi järjestää seuraavia kilpaluokkia:
47.1. Yhden koiran valjakkohiihtoluokka miehet 19 vuotta ja vanhemmat (NMP1)
47.2. Yhden koiran valjakkohiihtoluokka naiset 19 vuotta ja vanhemmat (NWP1)
47.3. Yhden koira valjakkohiihtoluokka nuoret miehet alkaen 17 vuotta ja mukaan lukien 20-vuotiaat. (19- ja 20-vuotas kilpailija saa halutessaan kilpailla aikuisten sarjassa) (NMPJ)
47.4. Yhden koira koirahiihtoluokka nuoret naiset alkaen 17 vuotta ja mukaan lukien 20-vuotiaat. (19- ja 20-vuotas kilpailija saa halutessaan kilpailla aikuisten sarjassa) (NWPJ)
47.5. 1-4 koiran valjakkohiihtoluokka miehet 19 vuotta ja vanhemmat (NMP4)
47.6. 1-4 koiran valjakkohiihtoluokka naiset 19 vuotta ja vanhemmat (NWP4) 

48. Varusteet
48.1. Koirat on valjastettava yhteen tai kahteen jonoon.
48.2. Pulkan tulee olla:
48.2.1. Kytketty valjaisiin yhdellä tai kahdella jäykällä aisalla lähimpänä pulkkaa tai rekeä (pyöräkoirat) olevaan koiraan(-riin) siten, että pulkka tai reki ei voi liukua valjastetun(-ttujen) koiran(-rien) päälle.
48.2.2. Siten rakennettu, että jalakset eivätkä aiheuta minkäänlaista loukkaantumisriskiä koiralle.
48.2.3. Varustettu turvallisilla painon kiinnittimillä.
48.2.4. Varustettu jarrulla, jos valjakossa on kaksi tai useampia koiria.
48.2.5. Varustettu vetonarulla, jossa on jousto-osa.
48.3. Varusteiden kokonaispainon on oltava:
48.3.1. Yhden (1) koiran valjakossa koiran paino (pyöristettynä ylöspäin lähimpään kiloon) x 0.7. Varusteiden kokonaispaino pyöristetään ylöspäin lähimpään puoleen kiloon.
48.3.2. Kahden (2) koiran valjakossa koirien yhteispaino (pyöristettynä ylöspäin lähimpään kiloon) x 0.7. Varusteiden kokonaispaino pyöristetään ylöspäin lähimpään puoleen kiloon.
48.3.3. Kolmen (3) koiran valjakossa koirien yhteispaino (pyöristettynä ylöspäin lähimpään kiloon) x 0.6. Varusteiden kokonaispaino pyöristetään ylöspäin lähimpään puoleen kiloon.
48.3.4. Neljän (4) koiran valjakossa koirien yhteispaino (pyöristettynä ylöspäin lähimpään kiloon) x 0.5. Varusteiden kokonaispaino pyöristetään ylöspäin lähimpään puoleen kiloon.
48.4. Varusteiden kokonaispainoon lasketaan pulkka, aisat, valjaat, vetonaru ja lisäpainot.
48.5. Kilpailijan on itse asennettava tarvittavat lisäpainot. 
48.6. vetonarun kytketään hiihtäjän vetovyöhön (selkäpuolelta ainakin 7 cm levyinen). Vyössä on oltava avoin koukku, jotta vetonarun voi helposti irrottaa tai muu nopeasti avattavissa oleva lukko kuten paniikkilukko.
48.7. Kilpailija saa käyttää vain maastohiihtosuksia, joissa ei saa olla teräskantteja eikä teräviä kärkiä, eivätkä sukset saa muutenkaan olla vaaraksi koiralle.
48.8. Varusteiden ja pulkan painon täytyy olla kilpailutoimitsijoiden tarkastettavissa ennen ja jälkeen kilpailun.
48.9. Jokainen kilpailija on vastuussa siitä, että hänen varusteensa täyttävät näiden sääntöjen vaatimukset.
49. Lähtö-, reitti- ja maaliintulosäännöt
(Katso Valjakkohiihdon yleisistä säännöistä: §VI. Lähtösäännöt, VII. Reittisäännöt ja VIII. Maaliintulosäännöt)

IV. YHDISTETTY
50. Valjakkohiihdon yhdistetty on kilpailu, joka koostuu valjakkohiihto-osuudesta ja koirahiihto-osuudesta. 

51. Luokat
Kilpailunjärjestäjä voi järjestää seuraavia kilpaluokkia:
51.1. Yhden koiran yhdistetty miehet 19 vuotta ja vanhemmat (NMC)
51.2. Yhden koiran yhdistetty naiset 19 vuotta ja vanhemmat (NWC)
51.3. Yhden koira yhdistetty nuoret miehet alkaen 17 vuotta ja mukaan lukien 20-vuotiaat. (19- ja 20-vuotias kilpailija saa halutessaan kilpailla aikuisten sarjassa) (NMCJ)
51.4. Yhden koira pulkkaluokka nuoret naiset alkaen 17 vuotta ja mukaan lukien 20-vuotiaat. (19- ja 20-vuotas kilpailija saa halutessaan kilpailla aikuisten sarjassa) (NWCJ) 

52. Varusteet
(Katso koirahiihdon §44 ja pulkan §48 varustesäännöt) 

53. Lähtö-, reitti- ja maaliintulosäännöt
Kilpailunjärjestäjän valinnan mukaan yhdistetty voidaan suorittaa kahdella tavalla:
53.1. Yhteislähtö ja varikkoalue
53.1.1. Ensimmäisen lähdön lähtösäännöt ovat samat kuin yhteislähdön säännöt §64. Ensimmäisen osuuden jälkeen kilpailijat jatkavat suoraan varikkoalueelle ja vaihtavat siellä koirahiihtoon.
53.1.2. Kilpailijan aika lasketaan alkavaksi yhteislähdöstä ja se päättyy kun kilpailija ylittää maaliviivan.
53.2. Takaa-ajokilpailu
53.2.1. Ensimmäisen osuuden jälkeen kilpailijoilla on lepotauko. Tauon pituuden määrää kilpailun järjestäjä. Takaa-ajolähdön sääntö §65 määrää seuraavan osuuden lähtöjärjestyksen.
53.2.2. Kokonaisaika on kahden osuuden tulosten summa.
53.3. Reittisäännöt (Katso Yleiset säännöt §VII: Valjakkohiihdon reittisäännöt)
53.4. Maaliintulosäännöt (Katso Yleiset säännöt §VIII: Valjakkohiihdon maaliintulosäännöt) 

54. Yhdistetyn vaihtoalue
54.1. Vaihtoalueen pitää olla hyvin merkitty suorakaiteen kokoinen alue pituudeltaan n. 30-50 m ja leveydeltään n. 15 m. Alue alkaa maaliviivalta ja päättyy radan yli vedettyyn viivaan.
54.2. Koiraa täytyy pitää kiinni aisasta tai valjaista vaihtoalueella.
54.3. Kilpailijoiden on vaihdettava valjakkohiihdosta koirahiihtoon (tai päinvastoin) hänelle osoitetulla vaihtoalueella ja jättää kaikki varusteet sille vaihtoalueelle.
54.4. Kilpailijat eivät saa ottaa vastaan ulkopuolista apua vaihtoalueella.

V. VIESTIKILPAILU
55. Viesti on yksipäiväinen kilpailu, joka koostuu viestijoukkueista, joissa on vähintään kolme kilpailijaa.
56. Kilpailunjärjestäjän valinnan mukaan viestissä voi olla seuraavia osuuksia:
56.1. ainoastaan valjakkohiihto
56.2. ainoastaan koirahiihto
56.3. yhdistetty valjakkohiihto ja koirahiihto. Tässä tapauksessa järjestäjä määrää etukäteen millä tyylillä mikäkin osuus suoritetaan.
57. Jokainen kilpailija kiertää kilpailureitin kerran. Maaliviivan jälkeen kilpailija vaihtaa viestin seuraavalle viestijoukkueensa kilpailijalle. 
58. Viestijoukkue, joka ylittää maaliviivaan ensimmäisenä viimeisen osuuden jälkeen on viestikilpailun voittaja. 

59. Viestijoukkue
59.1. Viestijoukkueen kilpailijoiden on edustettava periaatteessa samaa organisaatiota tai maata. Kilpailunjärjestäjällä on mahdollisuus sallia eri organisaatioita tai maita edustavan joukkueen osallistua kilpailuun, mutta heille ei myönnetä titteleitä eikä vastaavia palkintoja IFSS:n maailmanmestaruuskilpailuissa. Huom. Kansalliset liitot saavat itse järjestämissään kilpailuissa harkita palkitsevansa sekajoukkueita.
59.2. Vain yhden koiran valjakot ovat sallittuja viestissä.
59.3. Viestijoukkue voi koostua miehistä, naisista tai nuorista.
59.4. Miehille, naisille ja nuorille voidaan järjestää erillisiä viestikilpailuja.
60. Viestijoukkueessa kilpailevien nimet ja hiihtojärjestys tulee jättää kilpailutoimistoon viimeistään 60 minuuttia ennen viestin lähtöä tai kilpailun ylituomarin määräämällä tavalla. 

61. Lähtö-, vaihto-, ja maalialueet sekä reitti viestikilpailussa. (Katso jäljempänä olevaa esimerkkipiirrosta vaihtoalueesta)
61.1. Lähtö-, vaihto- ja maalialueen ei tarvitse sijaita samassa paikassa.
61.2. Viestin lähtöalueelle on samat vaatimukset kuin yhteislähdön lähtöalueelle (katso Valjakkohiihdon yhteislähdön yleiset säännöt §64)
61.3. Viestin reitille on samat vaatimukset kuin yleisille reittisäännöille. (katso Valjakkohiihdon yleiset reittisäännöt §VII)
61.4. Viestin vaihtoalue
61.4.1. Vaihtoalueen on oltava hyvin merkitty alue, jonka pituus on noin 20-50 metriä ja leveys noin 15 metriä. On myös suotavaa, että vaihtoalue on kulmassa vaihtoalueelle tulevaan reittiin nähden. (katso esimerkki liitteistä)
61.4.2. Vaihtoalue alkaa maaliviivasta ja päättyy radan yli piirrettyyn viivaan.
61.5. Vaihdon suorittaminen
61.5.1. Kilpailun toimitsijoiden pitää antaa ennakkovaroitus (esim. kuuluttaa kaiuttimella kilpailijan numero) joukkueen johtajille, kun joukkueen saapuva viestinviejä on noin 1 km päässä vaihtoalueesta. 
61.5.2. Merkin tulee olla selvä joukkueen johtajille, joiden tulee olla vaihtoalueen välittömässä läheisyydessä.
61.5.3. Kilpailija luovuttaa koiran maaliviivan ja vaihtoalueen välillä joukkueen avustajalle.
61.5.4. Joukkueen avustaja ottaa koiran vastaan.
61.5.5. Kilpailija jatkaa vaihtoalueelle ja koskettaa seuraavaa joukkueensa viestinviejää kädellään.
61.5.6. Vaihdon tulee tapahtua vaihtoalueella. Kilpailun toimitsijat valvovat vaihtoa.
61.5.7. Kilpailijoita ei saa auttaa vaihtoalueella muuten kuin edellä yo. kohdan 61.5.4. mukaan.
61.6. Viestin maaliintulosäännöt ovat samat kuin Yleiset maaliintulosäännöt (katso Valjakkohiihdon yhteislähdön yleiset maaliintulosäännöt §VIII) 

62. Viestin ajanotto
62.1. Ajan ottaminen aloitetaan lähtömerkistä ja lopetetaan, kun viestijoukkueen viimeinen kilpailija ylittää maaliviivan.
62.2. Aika otetaan myös joukkueen kullekin kilpailijalle tämän ylitettyä maaliviiva. Sen takia joukkueen numeron lisäksi kilpailunumerossa olisi hyvä näkyä kilpalijan osuuden numero (esim. 1¹, 1² jne.)

VI. HIIHTOLAJIEN YLEISET LÄHTÖSÄÄNNÖT
63. Yksittäslähtö
63.1. Lähtöalue on lähtöviivasta alkava rataosuus, joka on vähintään 30 metriä pitkä ja 4 metriä leveä.
63.2. Koko valjakon on odotettava lähtökäskyä lähtöviivan takana.
63.3. Lähtöväliaika kilpailijoiden välillä on 30 sekuntia tai 1 minuutti.
63.4. Jos valjakko ottaa varaslähdön, se kutsutaan takaisin uusintalähtöä varten. Lähdön saa uusia niin pian kuin mahdollista, ei kuitenkaan 10 sekuntia lähempänä (ennen tai jälkeen) toisen valjakon lähtöä.
63.5. Lähdöstä myöhästynyt valjakko saa lähteä heti, kun se on valmiina, ei kuitenkaan 10 sekuntia lähempänä (ennen tai jälkeen) toisen valjakon lähtöä.
63.6. Molemmissa yllä olevissa tapauksissa kilpailuaika käynnistyy niin kuin valjakko olisi lähtenyt ajallaan, mutta lähettäjän tulee merkitä myös todellinen lähtöaika lähtölistaan. 

64. Yhteislähtö
64.1. Katso Yleisistä säännöistä §14.2. Yleiset säännöt yhteislähdölle seuraavin lisäyksin:
64.2. Lähtöladulla etenemisen ajan kilpailijan pitää koiraa aisasta tai valjaista kiinni ja pitää sukset ja sauvat ladunsuuntaisesti.
64.3. Jos kilpailija ei pidä koiraansa kiinni kuten pykälässä §64.2. sanotaan, annetaan hänelle varoitus. Jos tässä tilanteessa toinen kilpailija joutuu pysähtymään tai viivästyy, sääntöjen rikkoja pitää hylätä. 

65. Takaa-ajolähtö
65.1. Takaa-ajolähtökilpailun ensimmäisen osuuden lähdössä toimitaan kuten kilpailusäännössä §63 sanotaan. 
65.2. Koko valjakon on odotettava lähtökäskyä lähtöviivan takana.
65.3. Katso Takaa-ajolähdön yleiset säännöt yleisten sääntöjen pykälästä §14.3.

VII. HIIHTOLAJIEN YLEISET REITTISÄÄNNÖT
66. Kilpailijan on hiihdettävä koiran takana.
67. Kilpailija ei saa kirittää koiraa hiihtämällä sen edellä. 
68. Koiran vetäminen tai liikkumaan pakottaminen on ankarasti kielletty. Koiran avustaminen pulkkaa vetämällä tai työntämällä on sallittu. Avustaminen koirien juottamisessa tai ravitsemisessa on sallittu. Kilpailun ylituomarin täytyy määrätä sellaiset kohdat reitistä, joissa saa avustaa ym. tavoilla
69. Komennolla ”latua” (eng. ”Trail”), ohitettavan kilpailijan tulee antaa tietä ohittavalle valjakolle siirtymällä koiran taakse radan toisen laitaan, tulee lopettaa luistelu ja pitää sukset ja sauvat yhdensuuntaisesti.
70. Jos koira loukkaantuu tai kieltäytyy jatkamasta matkaa, kilpailijan on keskeytettävä kilpailu.
71. Yksittäislähtökilpailun reitin tulisi olla 4 metriä leveä ja viimeisten 150 metrin tulisi olla 6 metriä leveää. Yhteislähdön reitin tulisi olla 6 metriä leveä ja viimeisten 150 metrin tulisi olla 8 metriä leveää.

VIII. YLEINEN HIIHTOLAJIEN MAALIALUE
72. 150 metriä ennen maaliviivaa tulisi olla merkki joka määrää etuajo-oikeudettoman maaliintuloalueen alkamisen, jolla kilpailijan ja hänen koiransa täytyy pysyä samalla puolella reittiä ja millään valjakolla ei ole etuajo-oikeutta maaliin tulevaan valjakkoa kohtaan. Yllä oleva Ohitussääntö §69 ei ole enää voimassa. 


LUKU NELJÄ
SULANMAAN LAJIT 

I. OSALLISTUMISSÄÄNNÖT
73. Osallistumissäännöt
73.1. Kilpailunjärjestäjän valinnan mukaan kilpailuja voidaan järjestää seuraavissa luokissa:
73.1.1. Koirajuoksu (DC)
73.1.2. Yhden koiran pyöräluokka (DB)
73.1.3. Yhden ja kahden koiran kärryluokka (DS1 ja DS2)
73.1.4. Neljän, kuuden tai kahdeksan koiran kärryluokka (DR4, DR6 ja DR8)
73.1.5. Koirajuoksu ja/tai koirapyöräilyviesti
73.2. Useamman koiran luokissa kilpailijat voivat vähentää koiria valjakostaan niin halutessaan. Jos valjakosta on vähennetty koiria, koiraa ei saa enää ottaa takasin valjakkoon jäljellä oleville osuuksille. Kilpailija voi vähentää koiria valjakostaan vain osuuksien välissä tai koirien jättämiseen määrätyissä reitinkohdissa.
73.3. Ylituomari saa rajoittaa valjakon kokoa, jos hän katsoo sen olevan liian iso ajajalle.
73.4. Koira, joka on kilpailut missä tahansa sulan maan lajissa ei saa osallistua samana päivänä muihin kilpailuihin ellei kyseessä ole koirajuoksu tai koirajuoksuviesti. 

II: KOIRAJUOKSU
74. Koirajuoksu
Luokassa kilpailija ja yksi koira etenevät yksinomaan jalkaisin. 

74.1. Luokat
Kilpailunjärjestäjä voi järjestää seuraavia kilpaluokkia:
74.1.1. Koirajuoksu pojat (DCMJ1) ja koirajuoksu tytöt (DCWJ1) 14 - 16-vuotiaat (Alaviite 1). Koirajuoksu nuoret miehet (DCMJ2) ja koirajuoksu nuoret naiset (DCWJ2) 17-20 (Alaviite 1).
74.1.2. Koirajuoksu miehet (DCM) ja koirajuoksu naiset (DCW) yli 21 vuotta (Alaviite 1).
74.1.3. Koirajuoksu veteraanimiehet (DCMV) ja koirajuoksu veteraaninaiset (DCWV) yli 40 vuotta (Alaviite 1). Kilpailija ei saa kilpailla yleisessä sarjassa ja veteraanisarjassa samassa kilpailussa.
74.1.4. Koirajuoksuviesti yli 14-vuotiaille naisille ja miehille.
74.1.5. Lasten luokkia myös nuoremmille kuin yo. kohdassa §74.1.4. sanotaan. 

74.2. Varusteet
74.2.1. Koiran on oltava kytkettynä ohjaajaan joustavalla vetonarulla koko ajan. Vetonaru kiinnitetään ohjaajan vetovyöhön (vyön on oltava selkäpuolelta vähintään 7 cm levyinen) Vetonarun juoksijan puoleiseen päähän kiinnitetyt metallikoukut ja -renkaat on kielletty. Täyteen mittaansa venytetty vetonaru ei saa olla lyhempi kuin 2 m eikä pitempi kuin 3 m. 

74.3. Lähtö-, reitti – ja maaliintulosäännöt
74.3.1. Kilpailijan ja koiran on odotettava lähtökäskyä lähtöviivan takana.
74.3.2. Kilpailija ei saa kirittää koiraa juoksemalla sen edellä tai pakottaa muutoin liikkumaan. 
74.3.3. Koiran vetäminen tai muutoin etenemään pakottaminen on ehdottomasti kielletty.
74.3.4. Jos koira loukkaantuu tai kieltäytyy jatkamasta matkaa, kilpailijan on keskeytettävä kilpailu.
74.3.5. Ohitustilanteessa ohitettavan kilpailijan tulee antaa tietä ohittavalle koirakolle. Komennolla ”tietä” (eng. ”Trail”), ohitetuksi tulevan kilpailijan täytyy pysyä reitin samassa laidassa koiransa kanssa ja hidastettava vauhtia.
74.3.6. Jos yhteislähtö järjestetään, täytyy kaikkien saman luokan kilpailijoiden odottaa lähtöviivan takana ja pitää koiraansa kiinni kaulapannasta tai valjaista. Jos kaikki eivät mahdu samalle lähtöviivalle, lisätään useampia lähtöviivoja. Jos kilpailuun osallistuu sijoitettuja (seeded) kilpailijoita he lähtevät edemmiltä lähtöviivoilta kuin sijoittamattomat kilpailijat.
74.3.7. Maaliintulosäännöt: Katso Kilpailusäännöt, LUKU 1, II.18.

III. KOIRAPYÖRÄILY
75. Yhden koiran pyöräluokka
Luokassa pyöräillään polkupyörällä, jota vetää yksi koira. 

75.1. Luokat
Kilpailunjärjestäjä voi järjestää seuraavia kilpaluokkia: 
75.1.1. Koirapyöräily miehet (DBM) ja koirapyöräily naiset (DBW) yli 16-vuotiaat (Alaviite 1).
75.1.2. Koirapyöräily veteraanimiehet (DBM) ja koirapyöräily veteraaninaiset (DBW) yli 40-vuotiaat (Alaviite 1). Kilpailija ei saa kilpailla yleisessä sarjassa ja veteraanisarjassa samassa kilpailussa. 

75.2. Varusteet
75.2.1. Koiran on oltava kytkettynä pyörään tai kilpailijaan joustavalla vetonarulla, jonka pituus täyteen mittaan venytettynä ei saa olla alle 2,5 m eikä yli 3 m pyörän etuosasta mitattuna. Jos vetonaru kiinnitetään kilpailijaan, kiinnitetään se vetovyöhön (vyön on oltava selkäpuolelta vähintään 7 cm levyinen) Vetonarun kilpailijan puoleiseen päähän kiinnitetyt metallikoukut ja -renkaat on kielletty.
75.2.2. Polkupyörän molemmissa pyörissä on oltava tehokkaat jarrut. 
75.2.3. Pyöräilijällä on oltava virallisesti hyväksytty kypärä. Käsineiden käyttöä suositellaan.
75.2.4. Nastarenkaat pyörissä on kielletty.

75.3. Lähtö-, reitti- ja maaliintulosäännöt
75.3.1. Polkupyörän eturengas määrää lähtöpaikan ja renkaan on oltava lähtöhetkellä lähtöviivan takana, eikä sitä saa ylittää ennen lähtömerkkiä.
75.3.2. Pyöräilijä ei saa kirittää koiraa ajamalla sen edellä.
75.3.3. Koiran vetäminen tai etenemään pakottaminen on kielletty. 
75.3.4. Jos koira loukkaantuu tai kieltäytyy jatkamasta matkaa, kilpailijan on keskeytettävä kilpailu.
75.3.5. Ohitustilanteessa ohitettavan kilpailijan tulee antaa tietä ohittavalle valjakolle. Komennolla ”tietä” (eng. ”Trail”), ohitetuksi tulevan kilpailijan täytyy pysyä reitin samassa laidassa koiransa kanssa ja lopetettava polkeminen.
75.3.6. Maaliintulosäännöt: Katso Kilpailusäännöt, LUKU 1, II.18.

IV. YHDEN JA KAHDEN KOIRAN KÄRRYLUOKAT
76. Kärryluokat
76.1. Luokat
Kilpailunjärjestäjä voi järjestää seuraavia kilpaluokkia:
76.1.1. Yhden koiran kärryluokka juniorit (DS1J) alkaen 14 - 16-vuotta, yhden koiran kärryluokka (DS1) yli 16-vuotiaat (Alaviite 1).
76.1.2. Jos kilpailijoita on tarpeeksi molempiin luokkiin, pitää yhden koiran kärryluokka jakaa miesten (DSM1) ja naisten (DSW1) luokkiin.

76.1.3. Kahden koiran kärryluokka (DS2) yli 16-vuotta(Alaviite 1).
76.1.4. Luokassa kilpailijat ajavat kaksipyöräistä skootteri/potkulauta -tyyppistä pyörää, jota vetää yksi tai kaksi koiraa.
76.1.5. Luokkaan saa osallistua myös polkupyörällä, joista on poistettu poljinmekanismi tai sen käyttö on estetty.
76.1.6. Kahden koiran luokkaan saa osallistua myös kevyellä kolmipyöräisellä kärryllä. 

76.2. Varusteet
76.2.1. Koiran on oltava kytkettynä kärryyn joustavalla vetonarulla, jonka pituus venytettynä ei saa olla alle 2,5 m eikä yli 3 m kärryn etuosasta mitattuna.
76.2.2. Kahden koiran luokassa pitää käyttää kaulaseisinkiä.
76.2.3. Kärryssä täytyy olla tehokas jarru jokaisessa pyörässä.
76.2.4. Renkaiden vähimmäishalkaisija on 12 tuumaa (30 cm).
76.2.5. Ajajalla on oltava virallisesti hyväksytty kypärä. Käsineiden käyttöä suositellaan.
76.2.6. Nastarenkaat kärryissä on kielletty.

76.3. Lähtö-, reitti- ja maaliintulosäännöt
76.3.1. Kärryn eturengas määrää lähtöpaikan ja renkaan on oltava lähtöhetkellä lähtöviivan takana, eikä sitä saa ylittää ennen lähtömerkkiä.
76.3.2. Ajajan täytyy ajaa kärryä koiran/koirien takana.
76.3.3. Jos koira loukkaantuu tai kieltäytyy jatkamasta matkaa, kilpailijan on keskeytettävä kilpailu.
76.3.4. Ohitustilanteessa ohitettavan kilpailijan tulee antaa tietä ohittavalle valjakolle. Komennolla ”tietä” (eng. ”Trail”), ohitetuksi tulevan kilpailijan täytyy pysyä reitin samassa laidassa koiransa kanssa ja hidastettava vauhtia. 
76.3.5. Maaliintulosäännöt: Katso Kilpailusäännöt, LUKU 1, II.18.

V. NELJÄN, KUUDEN JA KAHDEKSAN KOIRAN KÄRRYLUOKAT
77. Neljän, kuuden ja kahdeksan koiran kärryluokat
77.1. Luokat
Kilpailunjärjestäjä voi järjestää seuraavia kilpaluokkia:
77.1.1. Neljän koiran kärryluokka nuoret (DRJ4): valjakko koostuu korkeintaan neljästä (4) koirasta mutta vähintään kolmesta (3) koirasta. Ajajan ikä 14- 16-vuotta. (Alaviite 1)
77.1.2. Neljän koiran kärryluokka (DR4): valjakko koostuu korkeintaan neljästä (4) koirasta mutta vähintään kolmesta (3) koirasta. Ajajan ikä yli16 vuotta. (Alaviite 1)
77.1.3. Kuuden koiran kärryluokka (DR6): valjakko koostuu korkeintaan kuudesta (6) koirasta mutta vähintään neljästä (4) koirasta. Ajajan ikä yli 16 vuotta. (Alaviite 1)
77.1.4. Kahdeksan koiran kärryluokka (DR8): 8 koiran valjakko koostuu korkeintaan kahdeksasta (8) koirasta mutta vähintään kuudesta (6) koirasta. Ajajan ikä yli 16 vuotta. (Alaviite 1) 


77.2. Varusteet
77.2.1. Koirat valjastetaan joko peräkkäin tai pareittain.
77.2.2. Koirat valjastetaan pääliinaan sekä kaulapannasta kaulaseisingillä että valjaista vetoliinalla. Johtajakoirilla pitää olla kaulaseisinki.
77.2.3. Neljän koiran luokassa kärry voi olla joko kolme- (3-) tai neljä- (4-) pyöräinen. Kuuden ja kahdeksan koiran luokassa kärryssä pitää olla neljä pyörää, paitsi jos kilpailukutsussa mainitaan, että kolmepyöräiset kärryt on sallittu muissakin kuin neljän koiran kärryluokassa. Renkaiden vähimmäishalkaisija on 12 tuumaa (30 cm)

Kärryssä tulee olla:
77.2.3.1. Tehokkaat jarrut takapyörille. Jarruja myös eturenkaille suositellaan.
77.2.3.2. Kärryn pysäköimiseen tarkoitettu tehokas, lukittava jarrujärjestelmä.
77.2.3.3. Tarpeeksi kestäviä kettinkejä tai vaijeria koirien kiinnittämiseen koirien jättämiseen tarkoitetuille tarkastuspisteille
77.2.3.4. Ajajalla on oltava virallisesti hyväksytty kypärä. Käsineiden käyttöä suositellaan (Alaviite 2).
77.2.3.5. Nastarenkaat kärryissä on kielletty.
77.2.4. Suositukset kärryjen minimipainoiksi:
Neljän koiran kärryluokka: 25 kg
Kuuden koiran kärryluokka: 35 kg
Kahdeksan koiran kärryluokka: 45 kg
Riippumatta yllämainituista painoista kärryn pitää olla hyvin ja turvalliseksi rakennettu luokan koiramäärä huomioonottaen, ja sen on oltava vakaa ja mahdollisimman hyvin taata koirien ja ajajan turvallisuus. 

77.3. Lähtö-, reitti- ja maaliintulosäännöt
77.3.1. Kärryn eturengas/eturenkaat määräävät lähtöpaikan ja renkaan on oltava lähtöhetkellä lähtöviivan takana, eikä sitä saa ylittää ennen lähtömerkkiä.
77.3.2. Ajaja voi ajaa, potkutella tai juosta.
77.3.3. Kilpailija ei saa kirittää koiria juoksemalla niiden edellä tai pakottaa muutoin koiria liikkumaan.
77.3.4. Koirien jättämiseen tarkoitettuja tarkastuspisteitä pitää olla vähintään 3 km välein ja niitä voidaan yhdistää tavallisiin tarkastuspisteisiin. Ne pitää varustaa stake-out -alueella ja niillä pitää olla vettä saatavilla. Valjakosta jätetyt koirat eivät saa osallistua jäljellä oleville osuuksille/lähtöihin. Jos koirien jättämiseen ei ole mahdollisuutta ja jos koira loukkaantuu tai kieltäytyy jatkamasta matkaa, kilpailijan on keskeytettävä kilpailu. Turvallisuussyistä koirien kuljettaminen kärryssä on ehdottomasti kielletty kaikissa luokissa.
77.3.5. Ohitustilanteessa ohitettavan kilpailijan tulee antaa tietä ohittavalle valjakolle. Komennolla ”tietä” (eng. ”Trail”), ohitetuksi tulevan kilpailijan täytyy pysyä reitin samassa laidassa ja hidastettava vauhtia. Komennolla ”pysähdy” (eng ”STOP”) ohitettavan valjakon täytyy pysähtyä. LUKU YKSI §18, III Reittisäännöt ovat voimassa.
77.3.6. Maaliintulosäännöt: Katso Kilpailusäännöt, LUKU 1, II.18.

VI. VIESTI
78. Viesti
78.1. Sulanmaanlajien viesti on yksipäiväinen kilpailu, joka koostuu vähintään kahdesta (2) osuudesta
78.2. Viesti voi olla
78.2.1. Koirajuoksuviesti: Kukin joukkue voi koostua miehistä, naisista tai nuorista.
78.2.2. Sekaviesti: Viestiosuudet ovat koirajuoksu ja koirapyöräily tai kärryajo. Koirapyöräilyn tai kärryajon täytyy olla viimeinen osuus. Viestijoukkue voi koostua miehistä, naisista tai nuorista (nuoret vain koirajuoksuosuudella).
78.2.3. Miehille, naisille ja nuorille voidaan järjestää erilliset viestikilpailut.
78.3. Kukin kilpailija ja koira saa kiertää reitin vain yhden kerran. Osuutensa jälkeen kilpailija lähettää seuraavan kilpailijan omalle osuudelleen.
78.4. Viestikilpailun voittaja on joukkue, joka ensimmäisenä ylittää maaliviivan suoritettuaan kaikki osuudet. 

78.5. Viestijoukkue
78.5.1. Viestijoukkueen kilpailijoiden on edustettava samaa organisaatiota tai maata. Kilpailunjärjestäjällä on mahdollisuus sallia eri organisaatioita tai maita edustavan joukkueen osallistua kilpailuun, mutta näitä joukkueita ei huomioida virallisella tuloslistalla.
78.5.2. Vain yhden koiran valjakot ovat sallittuja viestissä.
78.6. Viestin ilmoittautumiset
78.6.1. Viestijoukkueessa kilpailevien nimet ja osuusjärjestys tulee jättää kilpailutoimistoon viimeistään 60 minuuttia ennen viestin lähtöä tai kilpailun ylituomarin määräämänä ajankohtana. 

78.7. Viestin lähtö-, reitti – ja maaliintuloalueet
78.7.1. Lähtö-, vaihto- ja maalialueen ei tarvitse sijaita samassa paikassa.
78.7.2. Lähtöalue:
78.7.2.1. Lähtöalue on samanlainen kuin koirajuoksun yhteislähdön lähtöalue.
78.7.2.2. Lähtöurien pituus pitäisi olla vähintään 50 m ja ne päättyvät merkityllä linjalla.
78.7.3. Viestin vaihtoalue
78.7.3.1. Viestinvaihtoalueen tulee olla merkitty alue, joka on pituudeltaan noin 10-30 metriä ja leveydeltään noin 10 metriä.
On suositeltavaa, että vaihtoalueelle tuleva ura on kulmassa vaihtoalueelta lähtevään uraan nähden.
78.7.3.2. Vaihtoalueen alku ja loppu on merkitty. 

78.8. Viestin lähtö
78.8.1. Kaikki ensimmäisen osuuden kilpailijat lähtevät samaan aikaan ensimmäiselle osuudelle.
78.8.2. Kaikki kilpailijat ja koirat pysyvät lähtöviivan takana.
78.8.3. Avustajien täytyy poistua lähtöalueelta viimeistään 30 sekuntia ennen lähtöä.
78.8.4. Kilpailijan täytyy pitää koiraa valjaista kiinni lähtömerkkiin asti.
78.8.5. Lähettäjä antaa lähtömerkin käyttäen yhtä lippua.
78.8.6. Lähettäjä seisoo lähtöalueen edessä siten, että kaikki kilpailijat näkevät hänet.
78.8.7. Lähtömerkki annetaan seuraavalla tavalla:
78.8.7.1. Yksi minuutti ennen lähtöä näytetään lähtömerkki ”1”.
78.8.7.2. Kolmekymmentä (30) sekuntia ennen lähtöä lähettäjä nostaa lipun päänsä yläpuolelle.
78.8.7.3. Viisitoista (15) sekuntia ennen lähtöä lähettäjä laskee lipun vaakatasoon.
78.8.7.4. Lähtöhetkellä lähettäjä laskee lipun nopeasti alas.
78.9. Viestin lähdön rajoitukset
78.9.1. Jos kilpailija ottaa varaslähdön, saa hän 30 sekunnin aikarangaistuksen. 

78.10. Viestin vaihto
78.10.1. Kilpailun toimitsijoiden pitää antaa ennakkovaroitus (esim. kuuluttaa kaiuttimella kilpailijan numero) joukkueen johtajille viimeistään silloin, kun joukkueen saapuva viestinviejä on noin 500 metrin päässä vaihtoalueesta.
78.10.2. Merkin tulee olla selvä joukkueen johtajille, joiden tulee olla vaihtoalueen välittömässä läheisyydessä.
78.10.3. Kilpailija irrottaa koiran heti sen ylitettyä maaliviivan ja luovuttaa koiran itse joukkueen avustajalle. Koira ei saa olla irti missään vaiheessa. Avustajan täytyy huolehtia koirasta.
78.10.4. Vaihto ei voi tapahtua ennen kuin vaihtoon tulleen kilpailijan koira on avustajan hallussa.
78.10.5. Kilpailija jatkaa vaihtoalueelle ja koskettaa joukkueensa seuraavan osuuden kilpailijaa kädellään.
78.10.6. Vaihdon täytyy tapahtua vaihtoalueella. Kilpailutoimitsija valvoo vaihtoja.
78.10.7. Vaihtoalueella avustaja on sallittu vain koirapyöräily- ja kärryajo-osuuden kilpailijoille. Avustaja ei saa häiritä muita osuudelleen lähteviä kilpailijoita. 

78.11. Viestin reittisäännöt
78.11.1. Koko reitin ja viimeisen 150 metrin pitäisi olla tarpeeksi leveää kahdelle koirapyöräilijälle (vähintään 6 metriä).
78.12. Viestin ajanotto
78.12.1. Ajan ottaminen aloitetaan lähtömerkistä ja lopetetaan, kun viestijoukkueen viimeinen kilpailija ylittää maaliviivan.
78.12.2. Aika otetaan myös jokaisen kilpailijan ylitettyä maaliviivan.

VII. MATKAT
79. Matkat: Katso toimeenpanosäännöt §79

VIII. LÄMPÖTILAT
80. Lämpötilat: Katso toimeenpanosäännöt §38

IX. KOIRIEN IÄT
81. Koirien iät
Koiran täytyy olla vähintään 12 kk koirajuoksussa ja 4-8 koiran kärryluokassa ja 18 kk koirapyöräilyssä kilpailun ensimmäisenä päivänä.

Alaviite 1: Kilpailijan iäksi katsotaan sama koko kilpailukauden ajan. Se on ikä, jonka kilpailija täyttää 31. joulukuuta kilpailukauden päätyttyä.

Alaviite 2: Kypärän täytyy olla hyväksytty: pyöräilyyn, moottoripyöräilyyn tai alppilajeihin. 

Sivun alkuun



Sulje ikkuna