Doping

 

DOPINGIA TIETÄMÄTTÄÄN? – Vastuu aina urheilijalla

Parin viime vuoden aikana on mm. yskänlääkkeiden ja flunssalääkkeiden käytöstä aiheutuneet vahinkokäryt lisääntyneet. Dopingtapaukset ovat aina ongelmallisia paitsi urheilijoille myös heidän lajiliitoilleen, sillä ne näkyvät tilastossa positiivisina dopingtapauksina riippumatta siitä, onko kyseessä piristeet vai anaboliset aineet, vahinko vai harkittu teko. Miten mm. flunssa- ja allergiakausien lääkitysten aiheuttamat vahinkokäryt voitaisiin sitten estää?

 

Terveyttä ei pidä uhrata urheilun vuoksi ja varhainen hakeutuminen lääkärin hoitoon sekä riittävien hoito-ohjeiden ja lääkehoitojen saanti on urheilijalle erityisen tärkeää. Urheilijan lääkeaineiden käytössä tulee kuitenkin huomioida urheiluun liittyvät dopingsäännöt. Urheilijan turvaksi ADT julkaisee vuosittain uudistuvaa "Kielletyt ja sallitut lääkeaineet" -luetteloa, johon on listattu sen hetkiset kielletyt ja sallitut lääkeaineet. Urheilijan on aina syytä pitää ajan tasalla oleva lista mukanaan. Näin urheilija voi välittömästi varmistaa lääkkeensä käyttökelpoisuuden.

On erityisen tärkeää, että urheilija lääkärin vastaanotolla selkeästi mainitsee olevansa urheilija. Tällöin lääkäri tietää selvittää, ettei urheilijalle määrätty lääkevalmiste sisällä dopingaineiksi luokiteltuja yhdisteitä, vaan valitsee sallitun lääkkeen tinkimättä silti hoidon laadusta.

Osa dopingaineluettelon aineista on lääkeaineita, joita lääkäri määrää potilailleen päivittäin. Vastuu lääkeaineiden käytöstä on kuitenkin viime kädessä urheilijalla, eikä lääkärin hoidollisinkaan perustein määräämä valmiste ole urheilijalle sallittu, mikäli se kuuluu kiellettyjen lääkeaineiden listaan. Dopingtestituloksen ollessa positiivinen, urheilija voi saada jopa kahden vuoden kilpailu- ja toimitsijakiellon.

 

Urheilijan on syytä välttää myös ulkomaisia lääkkeitä, toisilta urheilijoilta saatuja lääkkeitä sekä luontaistuotteita, jotka ovat oma ongelmansa. Luontaistuotteet saattavat sisältää urheilijalle kiellettyjä aineita lääkkeiden tapaan, mutta niitä ei voida kuitenkaan listata, sillä samankin tuotteen eri valmistuserissä saattaa olla vaihteluita eri aineosien suhteissa. Kaikista luontaistuotteista ei myöskään tiedetä kaikkia vaikuttavia aineita.

Urheilijan lääkitys vaatii siis tarkkuutta ja huolellisuutta. On muistettava, että lääkkeiden ja luontaistuotteiden käytöstä vastuu on aina urheilijalla itsellään ja dopingsäännöstö velvoittaa urheilijaa.

 

 

Lisätietoja:
Liikuntalääketieteen ja testaustoiminnan edistämisyhdistys (LIITE ry) /
Suomen Antidoping –toimikunta
Puh. 09 – 3481 2030
Fax. 09 – 148 5195
e-mail office@liite.slu.fi

 

Liite.gif (5730 bytes)


Palaa takaisin