Liitto

Valjakkourheilun organisaatio

Suomen Valjakkourheilijoiden Liitto ry (VUL) on valjakkourheilun valtakunnallinen kattojärjestö, joka on perustettu vuonna 1986. VUL on Suomen Olympiakomitean ja valjakkourheilun kansainvälisen kattojärjestön, International Federation of Sled Dog Sport (IFSS), jäsen. IFSS on urheilun maailmanjärjestön GAISF:n jäsen.

Suomen valjakkourheilijoiden liitto pähkinänkuoressa

  • 34 jäsenjärjestöä
  • 4700 jäsentä seuroissa
  • 400 lisenssiurheilijaa
  • Maajoukkueen koko keskimäärin 20 urheilijaa
  • 20 kilpailua vuosittain
  • 700 kilpailukäyntiä vuosittain
  • Naisia ja miehiä on lajin harrastajissa yhtä paljon
  • 1 osa-aikainen työntekijä
  • Vuosibudjetti noin 60 000 euroa
  • Toiminnan rahoitus perustuu valtionavustuksiin ja omaan varainhankintaan
  • Valtionavustus tulee veikkausvoittovaroista opetus- ja kulttuuriministeriön jakamana
  • IFSS:n (International Federation of Sleddog Sports) ja Suomen Olympiakomitean jäsen

Valjakkourheilun lajiesittely

Valjakkourheilu on vauhdikas ja monipuolinen urheilulaji, jossa kilpaillaan koiran/koirien kanssa maastojuoksussa, -pyöräilyssä, -hiihdossa ja valjakkoajossa. Perinteisesti valjakkourheilu on mielletty talviurheiluksi, jonka kaksi eri muotoa ovat valjakkoajo (nome style) ja valjakkohiihto (nordic style). Valjakkohiihdossa on kolme eri tyyliä: pulkkahiihto (pulka style), koirahiihto (skijoring) ja yhdistetty (combined). Valjakkourheilun sulanmaan lajit, koirajuoksu (canicross), koirapyöräily (bikejoring) ja kärryajo (roller/scooter), ratautuivat Suomeen vuosina 2003-2005.

Kuntoliikuntaa koiran kanssa

Valjakkourheilun kaikki lajit sopivat kunto- ja harrasteliikunnan muodoiksi kaikenikäisille. Koiran kanssa liikkumisen ilo ylläpitää hyvää motivaatiota liikunnalliseen elämäntapaan. Harrastajat ovat pääasiassa nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä. Mukana on jonkin verran lapsia sekä veteraani-ikäisiä. Kun hyvä peruskunto on saavutettu ja koira osaa lajissa tarvittavia taitoja, on mahdollista osallistua kilpailuihin. Kilpailuissa käy säännöllisesti myös pääasiassa vain kuntoliikuntaa harrastavia.

Koira on merkittävä liikuttaja yhteiskunnassa. Tutkimusten mukaan koira ylläpitää säännöllistä liikuntaharrastusta ja lisää omistajan fyysistä aktiivisuutta, luo sosiaalisia verkostoja, lievittää yksinäisyyttä ja parantaa henkistä hyvinvointia, kuten onnellisuutta ja virkeyttä (Karjalainen 2020).

Kotimainen ja kansainvälinen kilpailutoiminta

Kilpailuja järjestetään kaikkialla Suomessa ympäri vuoden poislukien kesän kuumimmat kuukaudet. Sulanmaan lajien harrastaminen painottuu syksyyn (syys-marraskuu) ja kevääseen (huhti-kesäkuu). Talvilajien kausi painottuu tammi-maaliskuuhun.

SM-kilpailut järjestetään sulanmaan lajeissa ja talvilajeissa joka vuosi. SM-kilpailussa ja/tai näyttökilpailuissa menestyneiden joukosta valitaan maajoukkueurheilijat EM- tai MM -kisoihin. EM- ja MM-kilpailut pidetään vuorovuosin. Suomen maajoukkue on menestynyt viime vuodet arvokisoissa kiitettävästi. Valjakkoajon pitkillä matkoilla kilpaillaan harvemmin EM- tai MM-titteleistä, joten pitkien matkojen “kuninkuuskilpailuksi” on muodostunut Euroopan pisin valjakkoajokilpailu Finnmarkslöpet Norjassa.